‘We leven in barbaarse tijden’

December

Nederland is nog altijd niet bereid om te erkennen dat het een rol heeft gespeeld in het racisme in Zuid-Afrika. Daar moet verandering in komen. ‘Het lijkt of wij geen deel uitmaken van dat stuk Nederlandse geschiedenis.’

DE GROENE AMSTERDAMMER | Tijdens een etentje in Kaapstad kwam het gesprek op dingen waarvan je betreurt dat je ze wel of niet hebt gedaan. Terwijl de wijnglazen werden bijgevuld had de een het over een huwelijk dat beter niet had kunnen plaatsvinden, en een ander over het vertrek naar een ver land, dat op een mislukking was uitgelopen. Een derde, diep in de zestig, keek peinzend om zich heen en zei ten slotte: ‘Dat ik dat huis in Harfield Village niet heb gekocht, dat te koop stond voor zestienduizend rand, twaalfhonderd euro.’ (…)

Waar het in Harfield Village op neer kwam was dat zwarte bewoners naar afgelegen zwarte townships als Guguletu moesten, en de bruine bewoners naar ‘kleurlingenwijken’ die ver buiten het centrum voor hen waren opgetrokken, als buffer tussen de zwarte townships en de witte wijken. Die nieuwe kleurlingenwijken kregen aanlokkelijke namen zoals Lavender Hill, Hanover Park en Ocean View, ook al was er geen enkele sprake van zoete geuren, prettige parken of zeezicht.