WAT ALS JE GHANESE KINDEREN ZÉLF LAAT KIEZEN HOE ZE OP DE FOTO WILLEN?

ONEWORLD | Het mocht wel eens afgelopen zijn met het stereotiepe beeld van ‘arme kindjes in Afrika’, vonden twee Deense sociaal werkers en een fotograaf. Voor het fotoboek dat zij maakten, lieten ze kinderen zélf de locaties kiezen. ‘Geen mooi plein, zoals wij verwachtten, maar hun werkplek: ook als dat een vuilnisbelt was.

Ik wil eigenlijk smid en monteur worden, dus een baantje als chauffeurs-assistent is vast een goede eerste stap’, vertelt de Ghanese Samed Ahmed (15) in het fotoboek POSITION. Hij werkt nu als kruier op een markt, waar hij ook slaapt. Op zijn portret zit hij gehurkt op een krukje, ellenbogen op de knieën en handen losjes in elkaar gevouwen. Zijn blik strak op de camera gericht, vastberaden.

Altijd bekeken, nooit gezien – dat is de kern van het fotoboek POSITION, gemaakt door de Deense fotograaf Mijo Sandvej en uitgeverij Disko Bay. Vijftien jongeren uit de Ghanese hoofdstad Accra vertellen in het boek over hun leven, hun kijk op de samenleving en over hoe ze denken dat anderen hén bezien. Ze delen ook hun dromen met de lezer, zoals Sameds wens om smid en monteur te worden. De meesten wonen op straat of op de plek waar ze werken – vuilnisbelten, markten of spelcafés. Kernidee van het boek is dat alle vijftien jongeren zelf mochten kiezen waar en hoe ze vastgelegd zouden worden.