Wanhopige boeren versnellen ongewild klimaatverandering in Burkina Faso

MO* | Klimaatverandering en verwoestijning zijn schering en inslag in Burkina Faso. Op sommige plaatsen is het er zelfs niet meer mogelijk om nog te boeren. Daarom zoeken wanhopige boeren andere vormen van inkomsten. Maar die versnellen de degradatie van de grond net nog meer.

Balkissa Sawadogo neemt een rustpauze nadat ze zand en grind opgeveegd heeft. Ze veegt haar vingers af aan haar shirt. Haar handen hangen vol met zand. Drie jaar geleden moest de 25-jarige alleenstaande moeder noodgedwongen stoppen met haar boerderij aan de rand van Ouagadougou in Burkina Faso. Dat komt omdat er te weinig neerslag viel. Nu verkoopt ze zand en grind voor de bouw, een zwaar karwij voor haar rug.

Het West-Afrikaanse land Burkina Faso is door land omsloten en kampt met droogte en verwoestijning, deels veroorzaakt door de klimaatverandering. De ooit heel vruchtbare grond verdroogt. Als gevolg daarvan moeten boeren ander werk zoeken. Het gaat vaak om slecht betaald werk, waarvoor ze lange dagen moeten maken.