VN-doel niet gehaald: honger neemt toe, ook door coronavirus

Het streven om in 2030 de honger uit de wereld te helpen wordt niet gehaald. Sinds 2015, het jaar dat de wereldgemeenschap dit doel vastlegde in de zogeheten Sustainable Development Goals (SDG’s), is het aantal mensen met honger juist fors toegenomen; met 60 miljoen tot 690 miljoen. Door covid-19 komen er naar schatting nog 132 miljoen bij.

VOLKSKRANT | ‘De akelige boodschap is niet alleen dat we onze doelen niet halen, maar zelfs dat we achteruitgaan. Er komen steeds meer mensen met hongersnood en ondervoeding bij’, zegt Paul Winters, topfunctionaris van het International Fund for Agricultural Development (IFAD) vanuit Rome. Het IFAD is een van de vijf VN-organisaties (de andere zijn: Unicef, WHO, FAO, WFP) die maandag het rapport The State of Food Security and Nutrition in the World uitbrachten.

In het rapport waarschuwen de organisaties niet alleen voor acute honger, maar ook over het groeiend aantal mensen dat ondervoed is omdat zij slechts een maaltijd per dag eten, of zich geen voedzame maaltijden kunnen veroorloven omdat zij onder of vlak boven de armoedegrens van 1,90 dollar per dag leven. Wereldwijd zijn dat 2 miljard mensen. Wanneer de definitie wordt opgerekt van ‘voedzaam’ naar ‘gezond’, dus ook met voldoende fruit, groenten en vezels, vallen zelfs 3 miljard mensen buiten de boot, ook in rijke westerse landen.