Verlies na de oogst ontmoedigt jonge boeren in Tanzania

MO* | Jonge en gedreven landbouwers in Tanzania haken steeds vaker af omdat ze hun producten niet op tijd bij de consument krijgen. Voor gewassen zoals kolen en tomaten kunnen die verliezen na de oogst oplopen tot meer dan de helft van de opbrengst.

‘Ik had veel in die business geïnvesteerd: geld, tijd en emoties. Maar als je over elke hindernis valt, bereik je op een zeker moment een breekpunt’, zegt Esther Ishabakaki, een 35-jarige tomatenkweekster die haar bedrijf drie maanden geleden heeft opgegeven en haar kans nu waagt in de sector van de kledingmakerij.

Ishabakaki zette een tijd geleden een tuinbouwbedrijf op in Dar es Salaam, het economische centrum van Tanzania. Ze specialiseerde zich in het telen van tomaten in kas.

Ze was onervaren in de serretuinbouw toen ze aan de uitdaging begon, maar haar vaardigheden verbeterden na verloop van tijd. Maar er was iets dat ze niet onder controle kreeg: de verliezen na de oogst. Net zoals miljoenen andere boeren in Tanzania lukte het haar onvoldoende om haar perfect gerijpte tomaten op tijd bij de consument te krijgen, waardoor de verliezen zich opstapelden.