Steeds meer vragen rond verkiezingsgeweld in Ivoorkust

MO* | Steeds meer Franse en Zwitserse parlementairen roeren zich in de discussie over het extreme geweld voor en tijdens de recente Ivoriaanse verkiezingen. Ivoriaanse activisten beschuldigen Frankrijk ervan de ogen te sluiten wegens haar financiële belangen in de ex-kolonie.

Het Zwitserse parlementslid Brigitte Crottaz is de meest recente naam op de lijst met Europese politici die zich vragen stellen bij het extreme geweld voor, tijdens en na de Ivoriaanse verkiezingen eind vorig jaar. Het geweld brak uit toen president Alassane Dramane Ouattara bekend maakte dat hij voor een derde mandaat zou gaan, terwijl de Ivoriaanse grondwet maximaal twee mandaten toelaat.

Volgens officiële cijfers vielen er 85 doden, vaak op gruwelijke wijze vermoord, en 484 gewonden. Crottaz verwijst daarnaast naar meldingen van fraude en manipulatie door internationale organisaties. ‘Is de Ivoriaanse president nog een geloofwaardige gesprekspartner voor Zwitserland, gezien ons engagement ten opzichte van de democratische principes en de menselijke waardigheid?’, vraagt de politica in een parlementaire vraag, die nog moet beantwoord worden.