Slechts helft van de vrouwen in arme landen is baas over eigen lichaam

MO* | De helft van de vrouwen in ontwikkelingslanden heeft geen zelfbeschikkingsrecht over het eigen lichaam. Dat stellen de Verenigde Naties in een nieuw rapport.

Ze krijgen geen toegang tot anticonceptie of worden al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt: de helft van de vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden is niet in staat om beslissingen te nemen over het eigen lichaam. Of ze seks willen hebben, gezondheidszorg willen inroepen of anticonceptie gebruiken, ze bepalen het niet zelf.

Dat stelt een rapport van de Verenigde Naties dat woensdag werd gelanceerd.

Controle opgeven

Vrouwen nemen geen anticonceptie en krijgen geen toegang tot abortus, ze worden in sommige landen nog steeds genitaal verminkt of moeten maagdelijkheidstests ondergaan. Ook worden ze nog vaak als kind uitgehuwelijkt of gedwongen om de controle over hun lichaam op te geven, stelt het rapport.

‘Het recht op zelfbeschikking over ons lichaam betekent dat we de macht en de vrijheid moeten hebben om keuzes te maken zonder bang te zijn voor geweld of zonder dat we iemand anders voor ons laten beslissen’, zegt Natalia Kanem, hoofd van het VN-agentschap voor seksuele en reproductieve gezondheid, UNFPA.