Oorlog in Tigray vernietigt mensenlevens én belangrijk werelderfgoed

MO* | Bommen sloegen onlangs een gat in een van de oudste moskeeën ter wereld. Die bevindt zich in de Tigray-regio in Ethiopië, waar al meer dan twee maanden een vreselijke oorlog aan de gang is. Er zijn getuigenissen over mogelijke oorlogsmisdaden, maar ook over de verwoesting en diefstal van belangrijk werelderfgoed.

Op dinsdag 15 december naderden soldaten de Maryam Tsion-kerk in Aksum, de culturele hoofdstad van Tigray. Het waren Ethiopische federale troepen en Amhaarse milities. De kerk zat vol. In en rond het gebouw bevonden zich mogelijk duizend mensen.

De oprukkende soldaten veroorzaakten veel commotie, ook al omdat de Maryam Tsion-kerk niet zomaar een kerk is. Ze zou, volgens de Ethiopiërs, de Bijbelse Ark van het Verbond huisvesten. Die Ark is een heilige kist waarin de twee stenen platen met daarop de tien geboden bewaard worden. Alleen een monnik, aangesteld als voogd, mag ze zien.

De troepen dwongen alle mensen het plein voor de kerk op. Daarna openden ze het vuur op de menigte. Volgens getuigen kwamen 750 mensen om. Al konden onafhankelijke onderzoeksgroepen dat getal nog niet verifiëren, want die worden nog steeds geweigerd door de Ethiopische regering.

Het kenniscentrum Europe External Programme with Africa (EEPA) berichtte meermaals over de confrontatie in zijn situatierapporten over de regio. Een getuige met ervaring in oorlogsgebieden sprak met mensen van het EEPA-kenniscentrum en zei dat hij ‘nog nooit zo’n mate van onmenselijkheid had meegemaakt.’