Ngo’s dreigen Franse regering met proces wegens etnisch profileren door de politie

Een demonstratie tegen racisme en politiegeweld in Parijs, medio 2020, ter herinnering aan het omkomen van Adama Traoré in 2016 en mede geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten.Beeld EPA

VOLKSKRANT | Zes ngo’s, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, hebben aangekondigd een gezamenlijke rechtszaak aan te spannen tegen de Franse regering als die geen werk maakt van het bestrijden van etnisch profileren bij de politie. Het controleren van burgers op basis van ‘fysieke kenmerken die te maken hebben met afkomst’ is volgens hen een ‘wijdverbreide en discriminatoire praktijk’.

De organisaties eisen onder meer dat etnisch profileren expliciet wordt verboden in het strafrecht en dat iedere identiteitscontrole voortaan wordt geregistreerd. Als de premier, de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken binnen vier maanden geen actie hebben ondernomen, worden ze voor de rechter gedaagd.

De Franse rechtspraak kent pas enkele jaren de mogelijkheid van zo’n collectieve rechtszaak. In de Verenigde Staten worden dergelijke class actions lawsuits, waarbij belangenorganisaties een groot aantal individuen vertegenwoordigen die slachtoffer zijn van dezelfde misstand, vaker ingezet om de bestuurlijke autoriteiten onder druk te zetten. Het is de eerste keer dat Franse advocaten deze methode hanteren om discriminatie bij de politie aan de kaak te stellen.