‘Nederlandse musea moeten geroofde kunst terugsturen’

Kanon van Kandy, Rijksmuseum Amsterdam: in 1776 meegenomen als oorlogsbuit uit Sri Lanka, dat toen een Nederlandse kolonie was.Beeld Rijksmuseum Amsterdam

TROUW | Nederlandse musea moeten historische kunstobjecten die tegen de zin van gekoloniseerde volkeren zijn meegenomen onvoorwaardelijk teruggeven. Dat staat in een beleidsadvies aan de regering.

Erkenning van aangedaan onrecht en de wil dat te herstellen, dat moet de kern zijn van hoe Nederland omgaat met museale objecten uit voormalige kolonies. Nederland moet die landen helpen om hun musea te versterken. Geroofde objecten moet de regering, formeel eigenaar van de meeste museale collecties, onvoorwaardelijk teruggeven.

Dat staat in het advies dat een commissie onder voorzitterschap van Lilian Gonçalves-Ho Kang You woensdagmiddag heeft overhandigd aan minister van cultuur Ingrid van Engelshoven. Zij had een jaar geleden om dit advies gevraagd. De commissie- Gonçalves heeft gesproken met wetenschappers, juristen, museumdirecteuren en conservatoren in Indonesië, Suriname en het Caribisch gebied. “Wegens corona helaas via beeldschermen, maar het waren goede, inhoudelijke gesprekken”, vertelt Gonçalves.