Militaire coup in Myanmar: regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd

NRC | Staatsgreep Na regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere prominente leden van haar partij te hebben gearresteerd, claimt het leger voor een jaar de macht in Myanmar.

Met tanks door hun straten en platgelegde telefoon- en internetverbindingen werden de inwoners van Myanmar maandagochtend vroeg wakker in een land waar het leger de absolute macht heeft gegrepen. In de vroege uurtjes hadden militairen regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd en met haar ook de president en andere vooraanstaande figuren van de grootste regeringspartij. Het komende jaar geldt de noodtoestand en heeft het leger de macht, kondigde een woordvoerder op televisie aan.

De coup is een uitbarsting van oplopende spanningen tussen het leger en de civiele regering van Aung San Kuu Kyi sinds de verkiezingen van vorig jaar november. De National League for Democracy van Suu Kyi won die verkiezingen met nog hogere percentages dan verwacht. Ze haalden maar liefst 83 procent van de stemmen binnen. Het leger was meteen begonnen over „grootschalige ongeregeldheden”, er zou stembusfraude gepleegd zijn met valse namen op kieslijsten. De nationale verkiezingscommissie en onafhankelijke waarnemers wuifden die klachten weg: er waren kleine problemen geweest, maar bij lange na niet genoeg om de resultaten te betwijfelen.