Mexicaanse schoolkinderen leren door tv te kijken

TROUW | Nu de scholen in Mexico voorlopig dicht blijven, kunnen kinderen via de televisie onderwijs volgen.

“Wat is dat voor vorm?” Ciro Nataren wijst naar het schrift. Alan, zijn achtjarige zoontje, denkt even na. “Een driehoek!”, roept hij. Nataren knikt tevreden; deze oefening is af. Daarna leunt hij even achteruit en zucht. “Het is soms wat moeilijk om zijn aandacht erbij te houden, maar hij moet wel alle lessen volgen en zijn huiswerk maken.”

Normaliter zou Alan om één uur ’s middags gewoon op school zitten en zou zijn vader zijn volledige aandacht kunnen richten op zijn kleine restaurantje in Escandón, een middenklasse-wijk in Mexico-Stad. Net als alle andere schoolkinderen in het land zit Alan echter thuis. Op 3 augustus besloot de Mexicaanse regering dat de scholen vanwege de coronapandemie, die ruim 60.000 Mexicanen het leven heeft gekost, voorlopig dicht moeten blijven.

Om het schooljaar, dat 24 augustus begon, alsnog te redden, kwam de overheid in allerijl met een experimentele oplossing: de ruim dertig miljoen leerlingen van openbare scholen volgen sinds vorige week hun lessen op televisie. Mexico is het enige land ter wereld dat op die manier en schaal het onderwijs in tijden van corona aanpakt. De lessen worden dagelijks op speciale zenders uitgezonden; ouders moeten hun tv’s daar wel eerst voor configureren.