Kinderen zijn al derde van een schooljaar verloren aan pandemie

MO* | Kinderen over de hele wereld hebben gemiddeld 74 dagen onderwijs verloren als gevolg van de pandemie. Vooral de armste kinderen worden zwaar getroffen, want zij hebben minder toegang tot afstandsonderwijs.

De onderwijscijfers voor 194 landen zijn verzameld door de internationale organisatie Save The Children. Ze tonen een enorm verschil tussen de regio’s in de wereld. Kinderen in Latijns-Amerika en Zuid-Azië missen bijna driemaal zoveel dagen als kinderen in West-Europa.
Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn veruit koploper, met 110 gemiste dagen, gevolgd door het Midden-Oosten (80 dagen) en Afrika ten zuiden van de Sahara (69 dagen). In West-Europa verloren kinderen gemiddeld 38 dagen onderwijs.

Omdat scholen gesloten waren en leren op afstand niet voor alle kinderen even toegankelijk is, heeft de pandemie de kloof tussen landen vergroot, maar ook binnen landen: tussen rijkere en armere gezinnen, stedelijke en landelijke huishoudens; ontheemde kinderen en gastpopulaties; kinderen met een handicap en kinderen zonder handicap.

‘Bijna een jaar nadat de wereldwijde pandemie officieel werd uitgeroepen, kunnen honderden miljoenen kinderen nog altijd niet naar school’

Het rapport citeert de vijftienjarige Jonathan, die in een vluchtelingenkamp in Oeganda leeft en het afgelopen jaar onderwijs heeft moeten missen. Hij maakt zich zorgen om zijn vrienden die voorgoed van school zijn gegaan, en die nu aan het werk zijn, zwanger zijn of in een kindhuwelijk zijn beland.

‘Ik voel me slecht als andere kinderen niet naar school gaan’, zegt hij. ‘Want zonder opleiding kan niemand succes behalen. Zonder school is het moeilijker, als analfabeet.’