Interne kritiek op CDA-partijtop: Haal weeskinderen uit Griekenland hierheen

TROUW | Weer is er kritiek op de harde lijn van het CDA jegens asielkinderen. Partijleden komen in opstand.

Binnen het CDA groeit het verzet tegen het harde standpunt van het partijbestuur en de landelijke CDA-fractie over vluchtelingenkinderen. Ruim veertig lokale en provinciale CDA-afdelingen doen dinsdag een dringende oproep aan fractievoorzitter Pieter Heerma en partijvoorzitter Rutger Ploum om toch vijfhonderd weeskinderen uit Griekse opvangkampen naar Nederland te halen.

Daarmee zorgt de kwestie rond de minderjarige vluchtelingen voor nieuwe spanning binnen het CDA, maar ook binnen de coalitie.

Het kabinet besloot eerder deze maand geen kinderen uit de overvolle Griekse opvangkampen te halen, maar ter plekke (financiële) hulp te bieden. Het is geen geheim dat coalitiepartijen D66 en ChristenUnie dit liever anders zouden zien. Griekenland deed in oktober vorig jaar een oproep aan EU-lidstaten om hulp voor 2500 kinderen, diverse landen gingen daar al op in. In Nederland lieten enkele tientallen gemeentebesturen de afgelopen tijd aan Den Haag weten dat zij deze kinderen kunnen opvangen. Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children startten begin maart de actie #500kinderen.