Hoe corona van schoolmeisjes in Kenia moeders maakt

Een school in Resim Noord Kenia. Hoofdonderwijzer Gabriel Lemoonga (rechts) verwacht dat als de scholen weer open mogen tachtig procent van zijn leerlingen zal terugkeren. Foto Joost Bastmeijer

NRC | Covid-19 in Kenia Het coronavirus heeft het herdersvolk van Kenia terug geduwd in de tijd. Nu de scholen dicht zijn, worden jongens weer krijgers en meisjes weer moeders.

„Ik ben al blij als tachtig procent van de leerlingen straks terugkeert”, zegt hoofdonderwijzer Gabriel Lemoonga. In heel Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika gaan 65 miljoen kinderen niet naar school. Alleen al daardoor dreigt er een ramp voor hun ontwikkeling en bescherming. Het coronavirus leidt tot een verloren generatie, waarschuwen onderwijsdeskundigen.

Zeker in het ruwe noorden, woonplaats van de Samburu’s, een herdersvolk, zijn leerlingen de bescherming tegen de schadelijke aspecten van hun tradities kwijt. Schoolmeisjes worden sinds de sluiting van de scholen weer besneden, jongens staan weer bloot aan de verlokking van het krijgerschap.