Grote fusie in het christelijke ontwikkelingswerk: Icco trekt in bij Cordaid

TROUW | Na ruim halve eeuw gaan het katholieke Cordaid en het protestantse Icco samen verder. ‘Dit is een beetje taboe, maar schaalvergroting is voor Nederlandse ontwikkelingsorganisaties onontbeerlijk.’

Twee grote Nederlandse ontwikkelingsorganisaties gaan fuseren, iets wat maar zelden gebeurt in deze sector. Het protestantse Icco trekt in bij het katholieke Cordaid. Beide organisaties maken vandaag bekend dat alle handtekeningen zijn gezet. Decennialang hebben zij naast elkaar gewerkt als gevolg van de verzuiling. De naam Icco verdwijnt na 57 jaar, de nieuwe organisatie gaat verder als Cordaid. Verder verhuist Icco van het dienstencentrum van de Protestantse Kerken in Nederland naar het gebouw van Cordaid, van Utrecht naar Den Haag.

Er ontstaat een organisatie met 200 tot 250 miljoen euro omzet en 1000 medewerkers. De integratie van Icco en Cordaid zorgt voor een verwachte besparing van 5 tot 10 miljoen euro per jaar, bijvoorbeeld op personeelszaken en computersystemen. “Dat is substantieel veel geld dat we aan armoedebestrijding kunnen besteden”, zegt Kees Zevenbergen, algemeen directeur van het oude en nieuwe Cordaid.