Groot-Brittannië schort subsidie aan Oxfam op na schandaal in Congo

Oxfam is eerder in opspraak geraakt na aantijgingen van seksueel misbruik door medewerkers van de hulporganisatie. Zo ook in Haïti - waar deze muurschildering is - waar Oxfam aanwezig was nadat een verwoestende aardbeving het land had getroffen.Beeld Reuters

TROUW | Oxfam mag voorlopig geen subsidie bij de Britse overheid aanvragen. Werknemers van de organisatie zouden in de Democratische Republiek Congo wanverdrag hebben vertoond.

Na een verbod van drie jaar mocht Oxfam sinds een paar weken weer subsidie aanvragen bij de Britse overheid. Lang heeft de internationale hulporganisatie daar niet van kunnen profiteren. Donderdag drukte de Britse regering opnieuw de pauzeknop in. En net als in 2018 – toen Oxfam-medewerkers zich schuldig maakten aan seksueel misbruik na de aardbeving in Haïti – ligt aan de huidige beslissing opnieuw een schandaal ten grondslag.

Twee Oxfam-medewerkers in de Democratische Republiek Congo (DRC) werden vorige week geschorst na een onderzoek naar seksueel wangedrag en machtsmisbruik bij de hulporganisatie. Dat onderzoek kwam er na onthullingen door nieuwsorganisaties The New Humanitarian en de Thomson Reuters Foundation in september. Tientallen Congolese vrouwen vertelden aan de onderzoeksjournalisten seksueel te zijn misbruikt door hulpverleners tijdens de Ebola-uitbraak in het land. Oxfam was een van de zeven hulporganisaties die daarbij werd genoemd.