Directeur UNaids: ‘Rijke landen moeten mondiaal denken’

De Oegandese Winnie Byanyima (1959), is ingenieur, voormalig politicus en diplomaat. Sinds 2019 leidt ze UNaids, de VN-organisatie voor de bestrijding van hiv en aids.

Winnie Byanyima | Directeur UNaids ‘Vaccinnationalisme’ is leidend voor rijke landen, ziet Winnie Byanyima. Dat doet de UNaids-directeur denken aan de aidscrisis.

NRC | Rijke landen benadelen ook zichzelf als zij alleen hun eigen bevolking laten inenten, waarschuwde de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, vrijdag in een persconferentie. Dat geeft bijvoorbeeld de nieuwe mutaties van het virus meer kans. „Vaccinnationalisme is zelfvernietigend.”

Ghebreyesus is niet de eerste die zich uitspreekt tegen vaccinongelijkheid, maar oproepen als de zijne krijgen vooralsnog weinig respons. In de bijna zeventig armste landen van de wereld zal 90 procent van de bevolking dit jaar ongevaccineerd blijven, becijferde onderzoeksbureau Airfinity begin december voor hulporganisaties Oxfam en UNaids. Rijke landen hebben 53 procent van de doses van de acht meest belovende vaccins gereserveerd, terwijl ze maar 14 procent van de wereldbevolking herbergen. Canada kan met zijn gereserveerde doses zijn bevolking vijf keer vaccineren, aldus Airfinity.