Correspondent Ana van Es is terug in Syrië: ‘Bij de voormalige activisten van de Arabische Lente zit het leed diep’

VOLKSKRANT | In Syrië is het na de burgeroorlog en het kalifaat nog steeds geen vrede. In Koerdisch gebied is veel onderhuidse spanning, Raqqa ligt in puin en de Arabische Lente is mislukt. We bellen met correspondente Ana van Es.

Je bent na anderhalf jaar terug in Syrië, waar het nog steeds geen vrede is. Waar zit je precies?

‘Ik verblijf in Kasmishli, de hoofdstad van het semi-autonome Koerdische gebied in Noord-Oost-Syrië. Vlakbij de grens met Turkije, dat een deel van het Koerdische gebied heeft bezet. De Koerden hebben het grootste deel van Kasmishli in handen, maar het regime van de Syrische president Assad beheerst het vliegveld en enkele woonwijken, en ook de centrale bakkerij, en dat is nogal belangrijk nu, want het brood is op.

‘Je voelt veel onvrede onder de inwoners. Over de broodcrisis, de stroomtekorten en de grote invloed van de PKK (een Turks-Koerdische afscheidingsbeweging die op de internationale terrorismelijst staat, red.) op het plaatselijke bestuur. De Amerikanen, die onder president Trump vertrokken maar inmiddels weer terug zijn, proberen nu gematigde anti-PKK-mensen in het bestuur te krijgen. De Turken, die fel anti-PKK zijn en hier allerlei schimmige types hebben rondlopen, schieten helemaal door. Voor hen is het hier allemaal PKK.’