‘Catastrofaal moreel falen’ dreigt voor COVID-19-vaccinatie, zegt WHO

WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus

MO* | Terwijl rijke landen grote hoeveelheden vaccins opkopen, zijn in Guinee, in West-Afrika, slechts 25 doses van het COVID-19-vaccin toegediend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een ‘catastrofaal moreel falen’.

WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus sprak eerder deze week zijn twijfel uit over de capaciteit van COVAX om alle landen eerlijke toegang te geven tot de benodigde vaccins. Hij constateerde dat rijke landen hun eigen afspraken maken met fabrikanten van de vaccins.

‘Niet 25 miljoen, niet 25.000, maar slechts 25.’

De waarschuwing komt op het moment dat het virus opnieuw meer mensen besmet wereldwijd, met 94 miljoen bevestigde gevallen en 2,03 miljoen sterfgevallen wereldwijd, volgens cijfers van de WHO.

De WHO-directeur deed zijn uitspraken bij het begin van een vergadering die heel de week duurt. ‘Er zijn nu meer dan 39 miljoen vaccins toegediend in minstens 49 rijke landen. In een van de armste landen zijn slechts 25 doses toegediend. Niet 25 miljoen, niet 25.000, maar slechts 25’. Een woordvoerder zei later dat het om Guinee, in West-Afrika, ging.