Basisscholen moeten buffelen

De basisscholen ‘anderhalve-meter stijl’ zijn bijna een week open. Hoe ging het deze week? Het weerzien met leerlingen vinden leerkrachten ‘geweldig’. Toch lopen ze ook tegen moeilijkheden op. “Het wordt buffelen om de achterstand weg te werken.”

Heel eerlijk. Lalenya Veldkamp, leerkracht groep 6 in Almere, stond niet te springen toen premier Rutte de scholenopening aankondigde. “Dat komt vooral doordat mijn man diabetes heeft en in de risicogroep valt.” Toch is ze -na wikken en wegen- begonnen deze week. “Voor de kinderen is het goed om ze fysiek weer te zien. Aan die koppies zie je toch beter hoe de vlag erbij hangt. Ik kon merken dat ze best een pittige tijd achter de rug hebben.” De school van Veldkamp staat in een wijk waar veel sociale achterstanden zijn.

Vooral de verdwenen structuur viel haar op. “Die was eruit, ze zijn later naar bed gegaan en hebben weinig regelmaat gehad. De leerlingen moesten weer wennen aan de regels en denken ineens weer dat ze alles tegen je kunnen zeggen.”