80 miljoen baby’s in gevaar door tijdelijke stop van vaccinaties

MO* | Minstens 80 miljoen kinderen jonger dan een jaar lopen het risico op ziekten zoals difterie, mazelen en polio. De COVID-19-pandemie heeft de routine in vaccinatieschema’s verstoord.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef en Gavi, the Vaccine Alliance waarschuwen dat vermijdbare ziekten zoals mazelen, hersenvliesontsteking en polio terug veel slachtoffers kunnen maken als de routinematige vaccinatieprogramma’s in verschillende landen wereldwijd – zowel arm als rijk – niet snel opnieuw worden opgestart.

Immunisatie

Sinds maart 2020 zijn vaccinatieprogramma’s voor kinderen over de hele wereld verstoord geraakt op een manier die nooit eerder werd gezien sinds de opstart van de programma’s voor immunisatie in de jaren zeventig.

‘Immunisatie is een van de krachtigste en meest fundamentele instrumenten voor ziektepreventie in de geschiedenis van de volksgezondheid’

‘Immunisatie is een van de krachtigste en meest fundamentele instrumenten voor ziektepreventie in de geschiedenis van de volksgezondheid’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO. “De verstoring van deze programma’s door de COVID-19-pandemie dreigt tientallen jaren van vooruitgang tegen ziekten waar we een vaccin voor hebben, zoals de mazelen, teniet te doen.”

De redenen waarom het aantal vaccinaties daalt zijn divers. Sommige ouders willen het huis niet uit vanwege de afstandsregels of omdat ze bang zijn om besmet te geraken met het coronavirus. Ook zijn er minder gezondheidswerkers beschikbaar vanwege reisbeperkingen of herverdeling in de ziekenhuizen. Ook is er sprake geweest van een gebrek aan beschermende kledij. Ten slotte heeft ook het transport van de vaccins in sommige gevallen vertraging opgelopen.

Door de sociale afstandsregels zijn in minstens 68 landen de vaccinatieprogramma’s onderbroken en dat brengt naar schatting 80 miljoen kinderen in gevaar.